En stressig vardag, urlakade jordar och ökade behov av näring är några anledningar till en växande popularitet av kosttillskott. Great Earth har hjälpt oss att reda ut vad kosttillskott är och varför det kan vara bra.

Vad är kosttillskott

Kosttillskott är i grund och botten produkter som kompletterar vår kost med ett eller flera näringsämnen. Det är svårt att gränsa av kategorin då den innehåller många olika ingredienser och har flera olika syften.

En gemensam aspekt hos alla kosttillskott är att de inte är till för att ersätta en normal och varierad kosthållning, utan ska ses som ett komplement.

Räcker det inte med vanlig mat?

En av de vanligaste motargumenten mot användning av kosttillskott är att innehållet ju finns i vår vanliga mat. I praktikten är det in riktigt så enkelt i vår moderna västerländska kultur. Det finns studier som visar att det inte är många som uppfyllde de rekommenderade dagliga intagen av alla vitaminer och mineraler.

Det finns flera tänkbara förklaringar till varför:

1. Dagens mat är mindre näringsrik

Växtförädling, näringsfattiga jordar och transporter har bidragit till att livsmedel idag inte innehåller lika mycket näring som tidigare i historien. Sämre råvaror gör alltså att även personer som försöker äta hälsosamt har svårt att komma upp i de rekommenderade dagliga intagen av vitaminer och mineraler.

2. Vi har generellt sätt en sämre kosthållning

Västerländsk matkultur har mer och mer riktats in mot hel- och halvfabrikat samt raffinerade och näringsfattiga råvaror. 

Enligt en enkätundersökning av Sifo är det bara 10% av svenskarna som kommer upp i det rekommenderade frukt- och grönsaksintaget. Endast 7% får i sig de 3 rekommenderade fiskrätterna per vecka.

3. Vi lever under mer stress

Stressen kryper längre och längre ner i åldrarna samt bidrar till mindre ork att laga näringsrik mat. Det blir lättare att ta något färdigproducerat i farten, vilket tillsammans med stress leder till ett ökat behov av vitaminer och mineraler såsom C- och B-vitaminer samt magnesium.

4. Var vi bor påverkar

Personer som bor i nordliga länder får ofta i sig mindre D-vitamin än vad som anses optimalt. Den bästa källan till D-vitamin är som bekant solen och det kyligare klimatet gör att vi ofta klär oss i heltäckande kläder. Detta reducerar D-vitaminproduktionen ännu mer.

5. Ökade behov beroende på hur aktiva vi är

Fysisk aktivitet och ålder spelar in i hur vi förbrukar vitaminer och mineraler. Olika grupper är mer känsliga för vissa brister och kan därför behöva vara mer noga med sitt dagliga intag.

Äldre personers omsättning och behov av tex D-vitamin, magnesium och omega-3, -6 och -9-fettsyror förändras med åren. För kvinnor sker den största förändringen efter klimakteriet och för män är det mer linjärt.

Personer som tränar gör av med fler kalorier och har även ett ökat behov av magnesium, järn och C-vitamin. Dessutom förlorar vi elektrolyter som kalium och natrium när vi svettas.

6. Är du eller vill du bli gravid?

Enligt Livsmedelsverket rekommenderas gravida att ta tillskott av folsyra dagligen fram till vecka 12 i graviditeten. Det rekommenderas även att alla som planerar att bli gravida, eller kan tänkas bli gravida, tar tillskott av folsyra en tid innan graviditeten för att minska risken för ryggmärgsbråck.

Bra varierad kost alltid bästa grunden

Bra och varirerad kost samt en fysiskt aktiv vardag är alltid grunden för en god hälsa, men det finns anledningar och situationer där kosttillskott kan verka som ett komplement. Det är viktigt att se det just som ett komplement och inte en ersättning för bra och näringsrik mat. Lycka till!