Att ha en bra ”magkänsla” är inte bara ett uttryck. Det finns goda skäl till att magen kallas för den andra hjärnan. Hjärnan och tarmen är nära förbundna genom ett omfattande nätverk av nervceller och en ”nervbana” av kemikalier och hormoner. Det ger ständig information och kommunikation om hur hungriga eller stressade vi är.


För att förstå kopplingen mellan hjärnan och magen kan vi exempelvis titta på hur kroppen svarar på oro. Det är inte ovanligt att man upplever problem med matsmältningen och måste gå på toaletten.
Att ha en frisk tarm innebär att man kan gå på toaletten varje dag utan problem eller smärta. Ingen uppblåsthet, gaser, förstoppning eller diarré. En ”glad mage” innebär också att ha en god balans av bra tarmbakterier, eller mikrober, i mag-tarmkanalen. Mikroberna i tarmen hjälper till att ta upp näringsämnen (och därmed energi) samt bekämpar skadliga virus.

De vanligaste orsakerna bakom problem med magen

Att ständigt få gaser i magen, överdrivet behov av att rapa, halsbränna och trötthet efter måltider är alla tecken på matsmältningsbesvär. Men vad är orsaken bakom dessa problem? Magproblem kan orsakas av överdriven bakteriell tillväxt, mat som inte smälts när den når tarmen, delvis matsmältning, för mycket socker och stärkelserik mat, processad mat, näringsbrist och att man inte tuggat tillräckligt.

Mag-tarmkanalens funktion är inte ett isolerat system. Det avgör hur din tarm påverkar din hälsa. Mängder av saker spelar in på din tarmhälsa. Många av dessa kan vara överraskande, till exempel humöret. Mikrobiell funktion är den drivande kraften bakom god hälsa och näring spelar en avgörande roll.

De finns ytterligare saker du ska göra när det gäller att skapa god hälsa genom tarmen. Minska mängden processad mat och håll dig till de delar av affären som har riktiga råvaror. Se till att dricka ordentligt, träna regelbundet, lär dig stresshantering och skapa goda sömnvanor. Ät probiotika, fermenterade livsmedel och prebiotiska fibrer som tex att dricka aloevera. 

Livsmedel som uppfattas eller benämns som ”nyttiga” är inte alltid bra för tarmfloran. Mejeriprodukter, sojaprodukter och kött är några bra exempel. När det gäller kroniska problem är det värt att föra en matdagbok och hålla koll på hur matsmältningssystemet beter sig.

Aloe Vera för magen?

Vad många inte vet är att kroppen är täckt av ”hud” och slemhinnor, även på insidan. Detta enorma område påverkas av vad vi stoppar i oss

I flera tusen år har Aloe Verans gel haft ett rykte som ett av de bästa läkande naturmedlen. Aloe Vera plantan odlas nu över hela världen tack vare sina gynnsamma effekter på den allmänna hälsan, både utvärtes och invärtes.

En Aloe Vera dryck utvinns ur växten i en koncentrerad och flytande gelform. Saften är genomskinlig och den tas från fruktköttet på plantans blad. Gelen blir filtrerad och renad innan den tappas på flaska. Drycken är ett kosttillskott och du behöver bara dricka någon dl dagligen för att få en boost i din kost. Med en Aloe Vera gel dryck kan du alltså på ett enkelt sätt komplettera din dagliga kost med näring från Aloe Veras effektiva egenskaper. 

Aloe Vera är en av de mest kända växterna världen över. Det finns goda skäl till det. När du dricker Aloe Vera ger du nämligen din kropp mängder av näring samt tillskott av vitaminer som tillsammans stärker kroppens hälsa. Aloe Vera-dryckens fördelar är många:

  • Immunförsvaret kan stärkas markant.
  • Kan  upprätthålla friska slemhinnor i mage- och tarmsystem.
  • Kan förebygga förstoppning och lös mage genom att stabilisera matsmältningen.
  • Kan rena kroppen från ackumulerade gifter och slaggprodukter.
  • Kan reducera inflammation i kroppen.
  • Kan bidra till att återfukta och hålla huden frisk och motståndskraftig.
  • Kan hjälpa till att hålla blodsockernivån stabil.
  • Kan bidra till att reglera kroppens kolesterolbalans.

Genom att dricka Aloe Vera  kan du hjälpa din magsäck att lugna sig. Aloe Vera är en basisk växt, och när vi äter försurande matvaror som bröd, kaffe, kött och socker behöver vi återskapa balansen i magen. Den balansen kan en Aloe Vera dryck hjälpa till att återskapa. Gelen går nämligen in och stabiliserar pH-värdet för att balansera syra-basbalansen.

Om du, i likhet med många andra svenskar, lider av problem med matsmältningen, finns ytterligare en anledning att dricka Aloe Vera gel. Magen kan ge många problem, till exempel i form av förstoppning och diarré. Inget av besvären är tecken på att du har en sund mage. Faktiskt är en välfungerande matsmältning en av hörnstenarna i en allmänt god hälsa.

Växtdrycken hjälper till att rengöra dina matsmältningsorgan och lindrar obehag vilket hjälper dig att stabilisera matsmältningen. Tarmfloran kommer i balans, och du kan uppleva att du får en normal avföring. Drycken motverkar också problem med halsbränna och sura uppstötningar, vilka är två problem som är mycket obehagliga och besvärande.

Det är bra för din kropp att få en ordentlig utrensning av giftiga ämnen som stör kroppen. Över tid ansamlas gifter och slaggprodukter i din kropp och dessa påverkar din hälsa. Aloe Vera gel dryck är, tack vare sin geléaktiga konsistens, ett livsmedel som enkelt kan tränga in i din kropps tarmkanaler. Den rör sig enkelt genom tarmsystemet och samlar på sig gifter och slaggprodukter på dess väg för att rena din kropp genom sina saponiner – som ett tvålämne –  som tvättar rent. Det är emellertid hela kroppens reningssystem som stimuleras, så gelen påverkar inte bara tarmkanalerna utan också njurarna, lungorna och gallgångarna.

Med utrensningen kan du uppleva en fräsch känsla i kroppen. Som en storstädning. Du kan nästan märka hur de förorenande ämnena i kroppen försvinner. 

Många har ett förhöjt eller instabilt blodsocker, och det påverkar deras allmänna hälsa. Men, varför är ett stabilt blodsocker viktigt för din hälsa? Anledningen är att varken hjärnan eller nerverna fungerar optimalt om blodsockernivån varierar. Ditt blodsocker förser nerv- och hjärnceller med energi, och svängningar i energitillförseln motverkar ditt välbefinnande.

Flera undersökningar har visat att Aloe Vera dryck kan stabilisera och upprätthålla en normal blodsockernivå, så att hjärnan och nerverna hela tiden får rätt mängd energi. Detta är särskilt viktigt för personer som är i riskzonen för att utveckla diabetes typ 2.

Vid tangenterna Kostrådgivare och Hälsocoach online Linda Falkenstrand