Finns det ett samband mellan tarmen och östrogen?

Dina östrogennivåer inte enbart hänger ihop med dina äggstockar. Både tarmdysbios och läckande tarm påverkar dina hormonnivåer, speciellt östrogen. Det är nämligen så att tarmen är högst delaktig i hur mycket östrogen som cirkulerar i din kropp. När östrogen frisätts från dina äggstockar och andra vävnader cirkulerar det i kroppen och interagerar med flera olika system.

När östrogenet utfört sitt jobb hamnar det i levern där det ”avaktiveras”. Levern skickar sedan det avaktiverade östrogenet till tarmen där det fortsätter att brytas ned och till slut lämnar kroppen med avföringen. När östrogenet når tarmen hjälper en grupp bakterier som kallas estrobolom till att bryta ned det. Bakterierna producerar enzymet beta-glucuronidase som kan återaktivera östrogen till sitt aktiva format.

Hos personer med ett hälsosamt mikrobiom bryter estrobolombakterierna lätt ned östrogenet så att kroppen kan göra sig av med det. Hos personer med ett ohälsosamt mikrobiom blir dessa fördelaktiva bakterier ineffektiva  vilket leder till en överaktivitet hos enzymet beta-glucuronidase. Detta leder alltså till alldeles för mycket reaktiverat östrogen i kroppen vilket medför att leverns hårda arbete är helt bortkastat. 

Din kropp kan inte utsöndra aktivt östrogen så tarmen reabsorberar östrogenet tillbaka till blodet. Detta leder till en östrogendominans.